След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, Комисията представя

...
След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, Комисията представя
Коментари Харесай

ЕК предлага да се увеличи прозрачността при ценообразуването по веригата за доставки на храни

След като забрани нелоялните търговски практики и подобри съдействието сред производителите, Комисията показва третия детайл за реализиране на по-лоялни практики при веригата за доставки на храни посредством въвеждането на по-голяма бистрота при оповестяването на цените по продължение на цялата верига.

Европейската комисия внесе през днешния ден предложение, с което се изисква на всеки стадий от веригата за доставки на храни, през който минават продуктите на хранително-вкусовата индустрия, да се афишират най-важните ценообразуващи детайли.

Разликите сред покупните и продажбените цени могат да дават информация за междинните разноски (като превоз, обезпечаване, депозиране и т.н.) сред продавача и купувача. По-голямата бистрота ще разреши да се взимат по-добри настоятелен решения и ще подхранва доверието в лоялното ценообразуване на всеки стадий на веригата за доставки на храни. Наличието на настояща и елементарно налична информация за пазарната обстановка също е от основно значение за положителната конкурентоспособност на международния пазар.

Предложените ограничения ще обзет месото, яйцата, млечните артикули, плодовете и зеленчуците, полските култури, захарта и зехтина. Те са създадени въз основа на системите за събиране на данни и процедурите, които към този момент са въведени и употребявани от операторите и страните членки при докладването на пазарна информация на Комисията, единствено че с разширение на обсега.

В сходство с процедурите на Комисията за по-добро законотворчество, предлагането е оповестено за публично допитване за четириседмичен период. След това то ще бъде признато от Европейската комисия и се чака да влезе в действие шест месеца след приемането му.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР